Logotype

Vår historia

Arla Plast grundades i Borensberg 1969. Bolagets första produkt var skärmar av plastkomposit för bilar. Via den växande marknaden för reservdelar kunde Arla Plast erbjuda plastskärmarna till ett lägre pris än originaldelarna.

Vid vakuumformningen av plastskärmarna uppstod spillmaterial. En idé föddes: spillmaterialet kunde återanvändas för tillverkning av extruderade skivor. Den första extruderingsmaskinen installerades 1974 vilken producerade plastskivor i ABS och i slutet av 1970-talet började Arla Plast produktion även av plastskivor i PC. I och med utvecklingen mot produktion av extruderade plastskivor sålde Arla Plast 1979 sin verksamhet avseende bildelar för att bli en renodlad tillverkare av extruderade plastskivor.

Professionalisering

Under 1990-talet växte Arla Plast genom en internationell expansion och gick från att vara en leverantör på den nordiska marknaden till en internationell leverantör med fokus på den europeiska marknaden. Samtidigt gjordes stora investeringar för att öka produktions-kapaciteten. 

Globalisering

2006 öppnades Arla Plast sin andra produktionsanläggning. Denna uppfördes genom ett greenfield-projekt i Kadaň i Tjeckien, och med denna började Arla Plast producera MWPC. Bolagets tredje produktionsanläggning, även den uppförd genom ett greenfield-projekt, öppnades under 2012 i Pelhřimov i Tjeckien. Idag är Bolaget ett ledande bolag inom extrudering av plastskivor i Europa och levererar produkter till över 45 länder globalt. Arla Plast är sedan 2021 noterat på Nasdaq Stockholm. 

Viktiga händelser

1969

Bolaget grundas i Borensberg av bröderna Arne och Göran Larsson

Brothers Arne and Göran Larsson


1974

Den första extruderingsmaskinen för att kunna producera plastskivor i ABS installeras och Bolaget får sin första kund avseende plastskivor, Andrénplast.

Den första extruderingsmaskinen

1977

Bolaget börjar att producera plastskivor i PC med ett betydande inslag av materialåtervinning.

1980-talet

Bolagets expansion fortgår och ytterligare maskiner installeras. Bolaget blir en tidig användare av co-extruderingsteknik för transparenta skivor. 

1990-talet

Bolaget expanderar i Europa. Stora investeringar görs i produktionen och material-återvinningsprogrammet förstärks

2000-talet

Bolaget producerar plastskivor i PC för resväskor, innefattande olika färger och effekter såsom metallic.

2006

Produktionsanläggningen i Kadaň i Tjeckien öppnar och Arla Plast börjar producera MWPC.

2009

Med början cirka 2009 är Arla Plast en ledande aktör i Europa inom PC-skivor med höga optiska krav som exempelvis används till skottsäkert bilglas.

2012

Produktionsanläggningen i Pelhřimov i Tjeckien öppnar.

2018

Under 2018 börjar Arla Plast tillverka plastskivor i blandningen PC/ABS som uppfyller den striktare brandklassningsnormen ECE R118.

2021

Arla Plast aktien noteras på Nasdaq Stockholm.

2022

Arla Plast förvärvar samtliga aktier i Alphaplex GmbH i Tyskland och genomför därmed
sitt första förvärv. 

2024

Arla Plast förvärvar samtliga aktier i Nudec S. A. i Spanien och stärker koncernens närvaro i södra Europa