Logotype

Vår historia

Arla Plast grundades av bröderna Arne och Göran Larsson i Borensberg 1969. Bolagets första produkt var skärmar av plastkomposit för bilar. Vid denna tid tenderade bilar att rosta mer än nu och Arla Plast kunde via den växande marknaden för reservdelar erbjuda plastskärmarna till ett lägre pris än originaldelarna.

Arla Plast identifierade snabbt en mer effektiv metod för att tillverka plastskärmar: vakuumformning av plastskivor i ABS. En nackdel med vakuumformning av plastskärmarna var att två tredjedelar av materialet vid tillverkningen blev spillmaterial. En idé föddes: spillmaterialet kunde återanvändas för tillverkning av extruderade skivor. Den första extruderingsmaskinen installerades 1974 vilken producerade plastskivor i ABS. I slutet av 1970-talet identifierade Bolaget att plastskivor i PC med sin slagtålighet var mer lämpat än ABS för vissa användningsområden, vilket ledde till att Arla Plast inledde produktion av plastskivor i PC. I och med utvecklingen mot produktion av extruderade plastskivor sålde Arla Plast 1979 sin verksamhet avseende bildelar för att bli en renodlad tillverkare av extruderade plastskivor. Under 1980-talet expanderade verksamheten ytterligare och nya extruderings-maskiner installerades.

Professionalisering

Under 1990-talet växte Arla Plast genom en internationell expansion och gick från att vara en leverantör på den nordiska marknaden till en internationell leverantör med fokus på den europeiska marknaden. Samtidigt gjordes stora investeringar för att öka produktions-kapaciteten. I början av 2000-talet var Arla Plast tidiga med att producera plastskivor i PC för resväskor vilket i nästa steg följdes av en utveckling mot ett stort antal olika färger och effekter, bland annat metallic.

Globalisering

2006 öppnades Arla Plast sin andra produktionsanläggning. Denna uppfördes genom ett greenfield-projekt i Kadaň i Tjeckien, och med denna började Arla Plast producera MWPC. Bolagets tredje produktionsanläggning, även den uppförd genom ett greenfield-projekt, öppnades under 2012 i Pelhřimov i Tjeckien. Anläggningen har etablerats i samarbete med en av Bolagets kunder som är en välkänd tillverkare av resväskor. Under 2018 började Arla Plast tillverka plastskivor i blandningen PC/ABS som uppfyller den striktare brandklassningsnormen för inredning till bussar ECE R118. Idag är Bolaget ett ledande bolag inom extrudering av plastskivor i Europa och levererar produkter i över 45 länder globalt. 

Viktiga händelser

1969

Bolaget grundas i Borensberg av bröderna Arne och Göran Larsson

Brothers Arne and Göran Larsson


1974

Den första extruderingsmaskinen för att kunna producera plastskivor i ABS installeras och Bolaget får sin första kund avseende plastskivor, Andrénplast.

Den första extruderingsmaskinen

1977

Bolaget börjar att producera plastskivor i PC med ett betydande inslag av materialåtervinning.

1979

Bolaget säljer sin verksamhet avseende bildelar till Thermoform för att fokusera på extrudering av plastskivor.

1980-talet

Bolagets expansion fortgår och ytterligare maskiner installeras. Bolaget blir en tidig användare av co-extruderingsteknik för transparenta skivor. Med co-extruderingstekniken som utgångspunkt utvecklades utomhuståliga (UV-tåliga) skivor.

1993

Kenneth Synnersten, Arne Larssons son, tar över Arla Plast och blir Bolagets ägare och verkställande direktör.

1990-talet

Bolaget expanderar i Europa. Stora investeringar görs i produktionen och material-återvinningsprogrammet förstärks

2000-talet

Bolaget producerar plastskivor i PC för resväskor, innefattande olika färger och effekter såsom metallic.

2006

Produktionsanläggningen i Kadaň i Tjeckien öppnar och Arla Plast börjar producera MWPC.

2009

Med början cirka 2009 är Arla Plast en ledande aktör i Europa inom PC-skivor med höga optiska krav som exempelvis används till skottsäkert bilglas.

2012

Produktionsanläggningen i Pelhřimov i Tjeckien öppnar.

2018

Under 2018 börjar Arla Plast tillverka plastskivor i blandningen PC/ABS som uppfyller den striktare brandklassningsnormen ECE R118.