Logotype

Vår verksamhet

Arla Plast är en ledande tillverkare, leverantör och återförsäljare av extruderade skivor i tekniska plastmaterial. Plastskivorna har ett stort antal användningsområden 
som exempelvis personskydd, maskinskydd, ishockeyrinkar, fordonsdetaljer,
ljudbarriärer och växthus. 

Arla Plasts kultur och verksamhet genomsyras av värderingar som bygger på kvalitet,
snabbhet, service och flexibilitet som vi sammanfattar som våra fyra hörnstenar. Med lång erfarenhet, hållbarhet i fokus, hög investeringstakt och finjusterad extruderingsteknik är Arla Plast väl positionerat. 

Bolaget grundades 1969 och har idag totalt tre produktionsanläggningar i Sverige och Tjeckien samt en distributionsenhet i Tyskland, cirka 250 medarbetare och mer än 700 kunder i över 45 länder. Huvudkontoret ligger i Borensberg och aktien är sedan 2021 noterad på Nasdaq Stockholm.

 

Produktion

Arla Plasts produktion börjar med inköp av olika plastgranulat från producenter av dessa material. Huvudråvarorna kompletteras med återvunnet material. I tillägg tillsätts olika material som färgtillsatser, UV-skydd och andra tillsatsmaterial för att uppnå önskade egenskaper. Plastgranulatet av PC, ABS eller PETG doseras in i början av extruderingsprocessen och värms upp till plastsmälta. Smältan skruvas fram i ett lopp till ett brett munstycke (dysa), och formas till skivformat. Smältan kyls sedan ner på uppvärmda valsar. Plastskivorna beläggs därefter med en skyddsfilm och skärs sedan i standardiserade eller kundspecifika storlekar, vanligen två gånger tre meter. Därefter transporteras plastskivorna till kund med lastbil eller i container.

Breyer 5

Försäljning och distribution

Arla Plasts försäljning sker via Bolagets regionala säljkontor runt om i Europa samt av centralt placerade Key Account Managers. Själva orderläggningen sker till Arla Plast orderhanteringsfunktion, som finns vid Arla Plasts tre tillverkningsenheter. Plastskivorna distribueras genom ett nätverk av speditörer för att säkerställa effektiva leveranser inom fastställda tidsramar.